Za smrť dieťaťa odsúdil okresný súd lekárku na 30-mesačné väzenie

05.03.2013 Trenčín

Trenčín 5. marca (TASR) – Trest odňatia slobody na 30 mesiacov nepodmienečne uložil dnes Okresný súd (OS) v Trenčíne detskej lekárke, ktorú uznal za vinnú z prečinu usmrtenia. TASR informoval hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

"Podľa rozsudku okresného súdu obžalovaná Eva G. ako službukonajúca lekárka detskej ambulancie Lekárskej služby prvej pomoci – Nemocnice s poliklinikou Ilava 12.12.2009 o 14.04 hodine a následne opakovane uvedeného dňa asi o 18.30 hodine pri vyšetrení dieťaťa (štvorročného Michala z Ilavy) nebrala do úvahy priebeh jeho ochorenia, ktorý poukazoval na možnosť invazívneho bakteriálneho ochorenia, podcenila jeho stav a nevykonala všetky zdravotné úkony na správne určenie choroby. Predovšetkým nerozšírila vyšetrenia o tzv. zápalové markery a nevyšetrila snímku hrudníka, na základe jednoznačného progresu ochorenia s jeho alarmujúcimi príznakmi neodporučila pacientovi hospitalizáciu a komplexné vyšetrenie s cielenou útočnou liečbou," uviedol Tarabus.

Ako dodal, v dôsledku toho došlo 13. decembra 2009 o 8.30 hodine v mieste bydliska k úmrtiu pacienta. Príčinou jeho smrti bolo kardiorespiračné zlyhanie v dôsledku hnisavého zápalu pľúc a pohrudnice.

Okresný súd zaradil obžalovanú na výkon trestu do ústavu s minimálnym stupňom stráženia. Zároveň obžalovanej uložil trest zákazu činnosti vykonávať lekársku prax na šesť rokov." Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaná po vyhlásení rozsudku zahlásila podanie odvolania," uzavrel Tarabus.
 

Vyberte región